Maskary
Proponowane proporcje:
faza wodna:
- 60-65% woda destylowana
- 0,2 % guma ksantanowa
- 0,5 % D-pantenol
- do 2 % sorbitol lub gliceryna
faza olejowa:
- max. do 5% kwas stearynowy (opcjonalnie)
- 1,5 % wosk Candelilla
- 4-5 % wosk pszczeli
- 2-3 % wosk Carnauba
- 3 % emulgator O/W
- 2-3 %alkohol cetylowy
faza C:
10 – 12 % czerń żelazowa lub inny pigment
Wykonanie:
W osobnych zlewkach umieścić fazy wodną i olejową, podgrzać w łaźni wodnej (np. garnuszku z wodą). Gdy składniki fazy olejowej roztopią się wlać fazę olejową do wodnej mieszając mieszadełkiem (np. spieniaczem do kawy). Gdy fazy stworzą jednolitą emulsję można dodać pigmenty. Następnie przelać lub przenieść pipetą do pojemnika na maskarę.